středa 29. června 2016

Tejden 6: Farmář hledá ženu

Nehledám. To mě jen tak napadlo, když jsem teď celej tejden makal na citrusovym sadu. Při několikadennim lopatování tě holt napadaj různý věci, často nepublikovatelný. Tomu se dá těžko ubránit. Na lososárně jsem kromě menežra jedinej chlap na manuální práci, jinak jsou tu samý bábovky, který se točej v kavárně. Myslim, že jsou čtyři, ale jedna pěstuje poměrně solidního kníra, takže tam to bude chtít ještě prověřit. Ale jinak jsou na mě všechny hodný a občas mi některá chodí pomáhat, když má kavárna slabší den. To se teď v zimě občas stane.


To takhle jednou bábovka lopatovala šutry do kolečka a já šutry rozvážel po sadu. Obrázek přesně jak z tý reality šou Farmář hledá ženu. Kdo to nikdy neviděl, tak je to zhruba o tom, že televize vybere partu totálních asociálů, který žijou na farmě a obcujou s ovcema, a do baráku jim nastěhuje smečku naivních, nadrženejch slepic z města, který na základě televizního medailonku o svýho favorita projevily zájem. Jdou do toho samozřejmě v domnění, že farmář je panic multimilionář, kterej vlastní hromadu pozemků a čeká celej život zrovna na ně. Mix gumáků, totální naivity a konfrontace s krutou realitou byly přesně důvody, proč jsem se každej tejden nemohl dočkat dalšího dílu. Dovolim si zavzpomínat na „farmáře“, kterej ještě před stěhováním samic do baráku stihl půlku z nich ošukat. Když se to pak dověděly, nevěřícně fňukaly, jak je to strašně smutný, že jsou farmáři úplně stejný hovada jako Franta odvedle z paneláku.

To jsem poměrně hodně odbočil od původní myšlenky, kterou bylo zachytit místní atmosféru na farmě. Ne, nehledám farmářku, ani s nikym neobcuju. Ne, ani s rybama. Mám jiný záměry.

Učíme se skromnosti

Aktivoval jsem režim Práce. To znamená, že se chci co nejvíc naučit a co nejvíc vydělat v co nejkratším čase, abych po nějaký době mohl přepnout zpátky na režim Dovolená. Dle výkladového slovníku vzniklo slovo Dovolená odvozením z věty „dovolit si vysrat se na všechno a na všechny“ a toho je dobrý se držet. Pro mě to třeba znamená, že nechci obracet každou korunu, než si koupim něco na zub. A tak dělám šest dní v tejdnu, osm hodin denně, za minimální mzdu, která činí cca 300Kč na hodinu. To není zlý ne? No, jak se to veme. Nezapomeňte, že je tady všechno dvakrát dražší. Rozhodně se z toho ale dá ušetřit víc, než za minimálku v Čehách.

Řekl jsem právě „Ušetřit“? Ano, tohle slovo se teď učim vyslovovat. Nikdy jsem to neuměl a vim, že s tim musim něco udělat, jinak se vocut nepohnu.

Jeden z mejch tajnejch úkolů pro cestu na Zéland bylo začít se znovu učit skromnosti. To může znít srandovně, ale je to něco, co mě slušný prachy a několik let života v Praze odnaučily. Ne že bych utrácel za pičoviny, ale když jsem něco chtěl, tak jsem si to prostě koupil. Do toho jsem byl schopnej utratit třeba i 15 000 měsíčně za žrádlo. Podle mě je to jedná z nejlepších investic, kterou člověk může udělat, pokud se má aspoň trochu rád, ale tady si tenhle styl života zkrátka nemůžu dovolit. Chodit pravidelně na slušný jídlo do indický, thajský, nebo japonský restaurace by mě přivedlo k bankrotu zhruba do dvou tejdnů. Ehm, vydržel jsem těch tejdnů šest místo plánovanejch dvanácti. Takže je na čase to zkusit znova.

Dál spim v autě, nechlastám, šiju v sekáči, nakupuju hlavně ve slevách a přestal jsem chodit do bordelu (fór). Pořád se ale snažim, abych jedl zdravě a nežral sračky. Clean snickers jsem omezil na jednou tejdně. Ve srovnání s mojí bejvalou prací je tohle zaměstnání extrémně energeticky náročný, a tak na každej den chystám jeden nutričně vyváženej dřevorubeckej oběd a dvě nutričně vyvážený dřevorubecký svačiny. Protože si o jídle hrozně rád povidam a dokázal bych o něm teď vyblít dalších pět stran nesmyslů, radši to stopnu a nechám tomuhle tématu vlastní prostor, kterej možná přijde v nejbližší době.

Když jsme u skromnosti, tak Zéland je nějakejch patnáct let pozadu. Je fajn vidět znova v akci cédéčka a VHSky. O internetech ani nemluvim. Pokrytí je mizerný, a když už je někde wifina, tak je pomalá, omezená, nebo placená. Člověk má pocit, jako by byl internet vyčerpatelnej zdroj, kterej brzo dojde. Ale to není výtka, s odstupem času mně to přijde docela sympatický. Člověk si odvykne bejt závislej na pornu a víc si váží drobností.

Veřejně se tady podělim o svůj cíl, čímž na sebe ušiju o trochu větší bič. Veřejně prohlašuju, že chci ušetřit 5000 tejdně. To by mi ale hned druhej tejden něco nesmělo nabourat plány.

Zábava na dlouhý zimní večery. Samý pecky.

Bebíčko aneb cesta za poznáním

Každym dnem roste můj respekt k lidem, který se manuální prací živí dlouhodobě. Začínám chápat věci, který by mně v životě nedocvakly. Psychická náročnost, fyzická náročnost, do toho všechny možný zranění z rutinních pohybů. Poměrně rychle jsem to poznal na vlastní pokožku.

Během prvních 9 dní jsem pracoval 8x a už od čtvrtýho dne jsem začínal mít v rukách mravenčení. Místo toho, abych si dal pauzu, makal jsem ještě víc a skončilo to tak, že jsem přestal normálně spát. Probouzel jsem se několikrát za noc s odpornou bolestí v loktu a absolutně bez citu v prstech. Takový mravenčení, kterýho se nedá nijak zbavit. Někdo tomu asi říká karpál. Já tomu říkám bolest. V práci jsem si vzal volno a zkoušel jsem všechno možný, co píšou internety. Magnesium, B komplex, strečink, vířivka, ale ani tak se to moc nelepšilo. A tak jsem začal bejt zoufalej. Kurevsky zoufalej. Tahle práce je dream job a já to chci dělat!

Vyrazil jsem na nejbližší bazén do 100km vzdálenýho města a poprvý v životě jsem si vyzkoušel stopování. Dokonce jsem v jeden moment zkoušel stopovat společně s nějakou Francouzkou. Většinou ji prej berou do 15 minut, ale že spolu bysme prej mohli mít větší štěstí. Hovno s máslem. Hodinu jsme tam šaškovali v dešti, než jsem ji diplomaticky sdělil, že máme nejspíš rozdílný čakry a že ji opouštim. Helemese, netrvalo to ani pět minut a oba jsme měli stopa.


Nabral mě týpek, kterej se představil pod přezdívkou Earthwalker (pozemšťan?). Prvně jsem si myslel, že si dělá prdel, ale měl během cesty pár telefonátů a představoval se tak všem. Chovat se tak v Čechách, tak ti hádám vemou papíry a pošlou tě na pozorování. Tenhle týpek byl hodně přátelskej, ale neřekl bych přátelsky přátelskej, spíš ezotericky přátelskej. V týhle oblasti je to běžný. Hromada lidí je tu tak naladěná a myslim, že by z fleku mohli dostat místo v jednom z těch debilních pořadů, který vysílá Prima po půlnoci. Earthwalker byl zatim největší pošuk, kterýho jsem tady potkal. Dá se říct, že v dobrym. Říkal, že jsme všichni se všim propojený, ukazoval mi kameny, který nabíjej kosmickou energií, mluvil o našich minulejch životech, kdy já byl léčitel a on násilník, a tak dále. Zkrátka celou cestu prezentoval teorie, při kterejch běžnej vědec dostává opakovanej infarkt myokardu. Kdybych byl o pět let mladší, nejspíš bych si vystoupil, ale dneska už vim, že na tom všem něco je, jenom to můj racionálně smýšlející mozek nedokáže snadno uchopit. Co se těmhle lidem musí nechat je fakt, že všichni vypadaj o deset let mladší, než byste hádali. Když mě přivezl do Takaky a myslel jsem, že je to všechno, chtěl jít ještě na kafe. Měl jsem volnej den, tak proč ne.

Léčba 1

Když jsme dopili, šokoval mě prohlášením, že se mě pokusí vyléčit. Ať zavřu oči a dám mu ruku. Ty vole, to nemyslí vážně? Jsem rozenej diplomat, ale jak mu slušně říct, že na tohle seru? Nijak, šel jsem do toho. Pozemšťan měl zavřený oči, mezi svejma dlaněma svíral moji dlaň a nějakou zvláštní řečí mumlal něco strašidelnýho, jakoby se modlil. Já oči nezavřel ani na vteřinu. Okolo chodili lidi a chtěl jsem vidět, před kym se to mám cejtit trapně. V duchu jsem se modlil s nim. Modlil jsem se za to, aby mě neviděl nikdo z práce. Říkal jsem si, jestli to z mý strany není sprostá neúcta, ale dyť on se mě ani nezeptal. Když už jsem po deseti minutách myslel, že je po všem, musel jsem ještě prohodit ruce. Bylo to nejdelších dvacet minut mýho života. Jestli jsem během léčby něco cejtil?  Jo, myslim že jo. Dalo by se říct, že jsem cejtil teplo.

Věřte, nevěřte, ať už to bylo čimkoliv, ten den jsem poprvý po třech dnech spal celou noc.

A za kym, že to Pozemšťan do Takaky jel? Jel se sám léčit za jinou léčitelkou. Léčitelka, která prej vyléčila i pole s obilím. A jestli se k ní prej taky nechci objednat. Cena jen 1200 na hodinu. Když už jsem byl na týhle úchylný ezovlně, pln zoufalství ze svýho bebíčka, nemohl jsem jinak, než kejvnout. Jestli dala pole s obilím, tak moje ruce přece musí dát s prstem v ezo-pochvě.

Léčba 2

Čarodějnice, tak já těmhle lidem říkám, 35 let, docela sympatická. Tohle už se odehrálo naštěstí v soukromí u ní doma. Vysvětlovala mi prvně, jak léčí. Že snad něco s přesunem energií, ale moc jsem tomu nerozuměl. Chtěl jsem prostě, aby mě přestaly bolet ruce. Abych to zkrátil. Léčba proběhla zhruba tak, že jsem se zavřeným očima ležel hodinu na zádech a ona mi u toho, ona mi u toho, ona mi u toho honila prsty. Nevim, jak jinak to popsat. Když byla u desátýho, trochu jsem znejistěl, jestli náhodou nedojde i na jedenáctej, ale naštěstí (nebo naneštěstí?) se to obešlo bez hepy endu.



Na závěr jsem se dozvěděl, že okolo mě viděla muže v bílých kápích, což prej znamená, že jsem exkluzivně chráněnej jedinec. Nebyl to spíš kukluxklan a znamení, že dostanu brzo do držky? Taky, že tenhle vejlet na Zéland prej není pravá cesta mýho osudu, a že jsem tady jen tak pro prdelky. To docela trefila, ale na druhou stranu tohle se dá aplikovat na každýho turistu tady. No a že prej se mám připravit na velký příležitosti, který brzo přijdou. No super, to beru.

Popravdě, moc se mi za tohle nechtělo platit 1200, a tak jsem se jako správnej gigolo zeptal, jestli jí na kompu všechno funguje v pohodě. Hele hodinu jsem ji ladil fejsbuky, aby tam neměla nastavený úplný krávoviny a účet za hodinu onanie byl srovnán. Tohle mě na Takace baví.

Co si z toho všeho odnášim? Zajmavou zkušenost. Duchovno teď ale dostane na chvíli pauzu. Vracim se do odvolání ke svýmu rozumu. To znamená šetřit prachy, šetřit tělo, a když to bude stát pořád za vyližprdel, pudu k doktorovi. Jsem si ale jistej, že to nějak vymyslim.

Perlička

Sorry, dneska to odbiju, už jsem unavenej. Tak snad něco veselýho? Třeba zvířátka? Co třeba veselá kráva a hnusná kočka?

Tahle není veselá, jen je usměvavá

Oškllivost týhle kočky mě nepřestává udivovat

Žádné komentáře:

Okomentovat